huszonhetedikhuszonnyolcadikhuszonharmadikhuszonnegyedikhuszonötödikhuszonhatodikhuszonegyedikhuszonkettediktizenhetediktizennyolcadik

Újságcikkek

Illegális lerakókat keresünk a Szigetköz területén
KISALFOLD.HU 2009.08.25

SzemétlerakóSzigetköz -Több mint 90 millió forintból illegális szemétlerakók felszámolása kezdődhet ősszel a Szigetközben: tízezer köbmétert gyűjtenek össze a helyi környezetvédők.

A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület a szlovákiai Somorjával közösen nyert uniós forrást közös hulladékmentesítésre, hulladéklerakások megelőzésére s elsősorban illegális lerakók felszámolására a térségben. Portálunk olvasói segítségét kéri a lerakók keresésében.

A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) még tavasszal a szlovákiai Somorjával (Samorin) közösen nyert uniós forrást közös hulladékmentesítésre, hulladéklerakások megelőzésére s elsősorban illegális lerakók felszámolására a térségben. Pályázatukban kiemelték az érzékeny vízbázisú Felső-Szigetközt: a munka java ezen a részen folyik majd. _%Dr. Tóásó Gyula%_ elnök elmondta: becsült adataik szerint csak a Szigetközben nagyjából tízezer köbméter hulladékot gyűjtenének össze mintegy egy év alatt a pályázaton nyert összegből.Ősszel megkezdődhet az illegális lerakók felszámolása (a kép jobb szélén Tóásó Gyula,
a Szite elnöke). Fotó: Kisalföld-archívum

Nagyjából 330 ezer euró (mintegy 90 millió forint) jut a szigetközi részre, s 40 ezer euró a Somorja környékire. ˝Reményeink szerint a támogatási szerződést néhány hét múlva aláírjuk, s akkor még az ősszel elkezdődhet a munka˝ – mondta - dr. Tóásó Gyula. Úgy tervezik: hamarosan levélben keresik meg a szigetközi önkormányzatokat, s együttműködésre kérik őket az illegális lerakók számának és helyének felmérésében.

A környezetvédő egyesület munkáját portálunk is segítené s ebbe olvasóinkat is szeretnénk bevonni. Várjuk azon Szigetközben élők jelentkezését, akik szűkebb lakóhelyükön, környezetükben illegális szemétlerakókról tudnak: ezen helyek ˝koordinátáit˝ portálunk összegyűjti s eljuttatja a Szitéhez. Az észrevételeket az acsefalvay@kisalfold.hu e-mail címre vagy a 96/577-572- es telefonszámra várjuk.Szeméthegyek: Novákpusztán évek óta a falu határában hegyekben áll a hulladék.

Az egyértelmű, hogy többtucatnyi nagyobb szeméthalom bűzölög, szennyezi a környezetet és rontja a tájképet a térségben: a legégetőbb talán a falu határában elterülő novákpusztai lerakó, valamint az ásványrárói – Lipót felé vezető út melletti – szeméthalom felszámolása lenne.


CSÉFALVAY ATTILA


Az Alsó-Szigetköz sem marad ki
KISALFOLD.HU 2009.10.18.

SzemétlerakóKilencvenmillió már a felső-szigetközi spájzban, százhúszmillió az alsó-szigetközi küszöbön: brüsszeli pénzekből számolhatják fel a természetvédők az itteni illegális szemétlerakókat.

Az előkészítő, felmérő munka már elindult.

Bár az elnyert uniós összegről még mindig nem írták alá a támogatási szerződést, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) – a kiírásban meghatározott határidőnek megfelelően – elindította a projektet. A szlovákiai Somorjával közösen összesen kilencvenmillió forintból számolhatnak fel közel húsz felső-szigetközi (és néhány csallóközi) településen illegális hulladéklerakókat. Most az önrészből gazdálkodva hamarosan kiírják a felméréshez szükséges pályázatot, s a polgármestereket jövő héten levélben is megkeresik. Január közepéig elkészül a vizsgálat, ezt követően indulhat a munka. A felmérésbe a Kisalföld, s rajtunk keresztül olvasóink is segítettek. A nagybajcsi után (Kisalföld, 2009. szeptember 16.) legutóbb a győrzámolyi polgármestertől, Horváth Gábortól kaptunk jelzést, hogy a falu Győrladamérral közös határában is nagyobb szeméthalmot hordtak össze. Ezt erősítette meg egy olvasónk is: ˝Győrzámolyon a Határ út végig illegális szemétlerakóként funkcionál: a környék lakói ide hordják a szemetüket. Ha ez így folytatódik, az már az ivóvízbázist fenyegetheti˝ – írja.Megoldásra várva: A nagybajcsihoz hasonló, többtucatnyi lerakó felszámolására készülnek a természetvédők.
Felvételünkön Huszár Imre polgármester.

Vélhetően nekik is jó hír: bár a januári kezdéskor Rajkától csupán Ásványráróig tart majd a felszámolási akció, várhatóan később Alsó-Szigetköz sem marad ki a hulladékmentesítésből. ˝A szlovákiai Nagymegyerrel közösen összesen 450 ezer euróra (mintegy 120 millió forintra) pályáztunk ezen szakasz (Dunaszegtől Vénekig tartó) lerakóinak felszámolására˝ – tudatta Tóásó Gyula, a Szite elnöke.

CSÉFALVAY ATTILA


A szemét- lerakók ellen szerződtek
KISALFOLD.HU 2009.12.09.


Jövő május végéig befejezi a most felmért felső-szigetközi illegális hulladéklerakók felszámolását a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite).
Minderre kilencvenmillió forint jut.
Már szeptemberben elkezdődött az előkészítő munka, néhány héten belül elkészül az illegális lerakók felmérése: a pontos helymeghatározásban olvasóink jelzései alapján a Kisalföld is segítette az egyesületet. ˝Most már nyugodtabban dolgozhatunk, megkötöttük a támogatási szerződést˝ – mondta dr. Tóásó Gyula Szite-elnök. A szlovákiai Somorjával (Samorin) közösen elnyert pályázatból nagyjából 90 millió forintnyi jut Felső-Szigetközre: ebből tízezer köbméter hulladékot gyűjthetnek össze. A terepmunka hamarosan indul, május közepe előtt a projekt szerint végezni kell a felszámolásokkal. A támogatás csekélyebb, ˝magyar részét˝ átutalják a Szitének, a többit azonban a terv lezárultát követően kaphatják meg. Ez azt jelenti, hogy hitelből állja az egyesület a költségeket, melyet majd a brüsszeli pénzből fizethet később vissza.
A munka újabb sikeres pályázat esetén folytatódhat: a szlovákiai Nagymegyerrel (Velky Meder) közösen ugyanis összesen 450 ezer euróra (mintegy 120 millió forintra) pályáznak a Dunaszegtől Vénekig tartó lerakók felszámolására is.
A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület február 12-én közgyűlést tart, március 12-én a Szite-napok keretében Kimlén tartanak bemutatót.