huszonhetedikhuszonnyolcadikhuszonharmadikhuszonnegyedikhuszonötödikhuszonhatodikhuszonegyedikhuszonkettediktizenhetediktizennyolcadik

20 éve történt

feladó: Péteri László
címzett: Dr. Tóásó Gyula


Tisztelt Tóásó Úr! Kedves Gyula!

Köszönöm szépen az "emlékeztetőt"! Egyúttal gratulálok a Szigetköz - Öreg-Duna és a Mosoni-Duna megmentése érdekében indított aláírásgyűjtő-kampányuk sikeréhez.
Remélem a siker-sorozat a Parlamentben 3 hónap múlva (!), majd ezt követően a helyszínen, a gyakorlatban is folytatódni fog!

A Duna elterelésének 20 . évfordulójára emlékezve, viszonzásul, mellékelten megküldöm, dr. Paulus Alajos, Balázs-Béla díjas dokumentumfilm-rendező és operatőr Barátunk által, a Reális Zöldek Klub / RZK részére is készített, "Megérett az idő a döntésre" c. dokumentumfilmjének idevonatkozó kivonatait!

http://www.youtube.com/watch?v=8hwGUxsB800&NR=1&feature=endscreen 3:53Vargha–Hajósy - a "C" változat nem fog megépülni Uploaded by realzoldek on Jan 20, 2008 Paulus Alajos: "Megérett az idő a döntésre" . c. filmjéből

http://www.youtube.com/watch?v=EZR8EJcTECw&feature=relmfu 0:42
Uploaded by realzoldek on Jan 9, 2008 Vargha János, a Duna Kör fő mozgalmára mondta 1992 nyarán: „Azt akarták, hogy Magyarország megijedjen." Nemcsak Hajóssy, hanem Vargha is azt állította néhány hónappal Bős üzembe helyezése előtt a „C" variáns nem épül meg.

http://www.youtube.com/watch?v=hOJkfY-pKJk&feature=player_embedded 2:10
Uploaded by realzoldek on Jan 8, 2008 Hajósy Adrienne nyilatkozatát, Paulus Alajos Balázs Béla díjas filmrendező „Megérett az idő a döntésre" című dokumentum filmjéből vettük át. Hajósy, 1992 nyarán tett nyilatkozatához a reális zöldek csupán annyit tesznek hozzá, hogy megérett az idő Hajósy eltávolításához, a Magyar Tudományos Akadémia Szigetközi Munkabizottságából.

A Bős-Nagymarosi Vízlépcső-rendszer - korszerűsített formában történő - megvalósítása ellen, 20 év elteltével, még mindig ugyanazok a "civil" szervezetnek álcázott, "ál-környezetvédők" "ágálnak", akik a Duna magyar oldali, "jobb-part"-ján kialakult helyzetért leginkább felelősek! És ezt tehetik, minden következmény és felelősségre-vonás nélkül! Remélem, hogy már nem sokáig! A Szigetköz térségében, a Dunakanyarban, az alsó-Dunaszakaszon élők is, a saját bőrükön érezték és érzik napjainkban is, hogy a Duna Kör és utódszervezetei képviselői jól "átverték" őket!

És mi lett azokkal, akik ez ügyben is, a tényleges nemzeti-, nemzetgazdasági érdekeket képviselték, ill. képviselik? A közülük időközben elhunytak közül - ez alkalomból - emlékezzünk meg most, dr. Mosonyi Emil akadémikusról, a "vízépítés nemzetközi hírű, de itthon agyonhallgatott professzorá"-ról, és dr. Paulus Alajosról, aki kamerájával ott volt minden "folyamkilométerkő-nél, a Dunán, a Rajnán, a Majnán, a Tiszán is, hogy hírt hozzon a Nagyvilágból, és a hazájából elüldözött, Mosonyi Emil professzor - világszerte elismert - munkásságról!

http://www.keresztenytv.hu/index.php?p=video&id=52 13:57

„In memoriam Mosonyi Emil 1910-2009.” Péteri László - Nagy László videó

De ugyanígy illik megemlékezni a Magyar Vízügyi Szolgálat hazai élharcosairól is, akik még karrierjük feláldozása árán is kiálltak a Duna, a vízgazdálkodás, a Szigetköz ügyében, szakmai meggyőződésük, és igazuk mellett! A Győr-Moson-Sopron megyeieknek nem kell neveket említeni, a "Kisalföld" hasábjain, az aláírásgyűjtő kampány során, annak "mellék-termékeként", példa-szerű dokumentációt állítottak össze, az elmúlt 20 évben történtekről, amelyért minden dícséret megilleti Őket is! A dokumentumok emlékeztetőül szolgálnak az "idősebb" generációnak, és rengeteg, a gyakorlatban is hasznosítható információval a "fiatalabb" generációnak, annak érdekében, hogy ne kövessék el mégegyszer ugyanezeket a hibákat! Különös jelentősége van ezeknek az információknak, amikor napjainkban talán végre, újrakezdődnek, vagy legalább is folytatódnak a magyar-szlovák tárgyalások, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alapokon!

Én a magam részéről, mindenesetre, nem a "Duna Kör-körös" - sehova sem vezető, helyben-járó - utat, hanem a gr. Széchenyi István, Vásárhelyi Pál, ill. a dr. Mosonyi Emil által kijelölt, és dr. Paulus Alajos által dokumentált, előremutató utat ajánlom: "Merjetek nagyok lenni!"

Aki nem hiszi, járjon utána a Duna-, Majna-, Rajna-, Mosel, Canal du Midi mentén! Ezt különösen a politikai döntéshozók figyelmébe ajánlom!

Én ezt az utat 1993-ban, és 1999-ben, részben bejártam! (1993.07. Bécs-Pozsony-Budapest, Duna-menti kerékpárút előzetes bejárása, osztrák-szlovák-magyar nemzetközi szakmai tanulmányút szervezése és lebonyolítása keretében (a megyéből Botos Gábor, Szentkúti Károly, Perjámossy István, Körmendy János, Jakus György, Janák Emil, Kertész József, és munkatársaik segítségével), ill. 1999-ben, a gr. Széchenyi Ödön Magyar Hajózási és Yacht Egylet szervezésében lebonyolított, III. Széchenyi Vízi Emléktúra keretében, a Budapest-London-Marlow útvonalon, végig a Dunán, a Duna-Majna "Európa"-csatornán, a Majnán, a Rajnán, a La Manche-csatornán és a Temzén.)


Baráti üdvözlettel: