SZITE séta - Dunaremete
2023.02.09.
SZITE séta - Dunaremete
SZITE séta - Dunaremete hajókikötő
2023. február 25. szombat 9:30 óra

találkozó:
Dunaremete
Hajó és komp kikötő






Ismerd és védd meg Szigetközt!

SZITE séta a Szigetközben

Egyesületünk a Szigetköz aktív megismerésére irányuló programot indított: sétát, gyalogtúrát, kirándulásokat szervezünk különböző helyszínekre. Az útvonal megtervezését és a túravezetést Láng Mercédesz tagtársunknak köszönhetjük, aki a Szigetköz kiváló ismerője.
Januárban az első séta sikeres volt, és jól éreztük magunkat, ráadásul Láng Mercitől nagyon értékes és hasznos információkhoz jutottunk, sok szépet láttunk.


A második séta:

Dunaremete kikötő - Szt. Kristóf híd - Tábori ágvéglezárás

találkozó: Dunaremete 9235, Hajó és komp kikötő.
időpont: 2023. február 25. szombat délelőtt 9:30 óra.

Második sétánkat a dunaremetei hajókikötőből indítjuk. A Duna parton kezdjük, helyenként benézve a fokozottan védett Fanosi-csatorna felé, ahol hatalmas nádas található. Egészen a Tábori ágig a Duna parton sétálunk. Körülnézünk, majd visszafordulunk és a Pállfy erdő mellett haladunk el. Innét tovább a „Feneketlen tó” mellett, és elérjük a Szt. Kristóf hidat.

A program  Kisbodakon ér véget, a vízitúra induló állomás közelében.
A gyalogos útvonal hossza 4,4 km, tervezett időtartam 2-3 óra.
A mellékelt leírásban a részletek, látnivalók, érdekességek is olvashatók.

Családtagokat, barátokat, kollégákat is bátran lehet hozni, létszámkorlát nincs, jöjjenek minél többen!
Részvételi szándékát kérjük szíveskedjen visszajelezni legkésőbb február 21-én keddig.
 
Jelentkezését vagy érdeklődését a +36 20 494 2644 telefonszámon várjuk.






Részletesen

A második SZITE sétát a Dunaremetei hajókikötőből indítjuk. Hajdan ez volt Mosonmagyaróvár dunai kikötője. Egy gyönyörű platánsoron közelíthető meg, viszont kikötőként már nem üzemel. Jelenleg kompkikötő van a helyszínen, kb. 10 éve pályázati pénzből alakították ki. Pár évig kompjárat volt nyaranta Bős felé, de a gyakori meghibásodások miatt már évek óta üzemen kívül van.

A területen van parkolási lehetőség, a kocsikat itt lehet hagyni. A töltésen szabad közlekedni Dunaremete település és a kikötő között.


Dunaremete, útvonal

A gyalogos útvonal hossza 4,4 km, tervezett időtartam 2-3 óra.


Dunaremetén jól látható, hogy a vízpótlás mennyit jelent, hiszen a főmeder és a mesterséges csatorna nagyon közel vannak egymáshoz. A mesterséges csatorna - amely ma a Szigetelt csatorna nevet viseli - azért került kialakításra már a vízlépcső építése során, mert a Bodaki ágrendszer itt megszűnik, és kb. 700 méterrel lejjebb a Hatvanasi Duna ágazott ki a főmederből az Ásványi ágrendszer felé. Ahhoz hogy a hullámtéren a vízlépcső üzembe helyezése után végig lehessen vezetni a vizet, a két mellékágrendszert szigetelt csatornával kötötték össze. Szerintem ma már teljesen belesimult a tájba, nehéz lenne megmondani, hogy alig múlt 30 éves…

Sétánkat a Duna parton kezdjük, helyenként benézve a fokozottan védett Fanosi-csatorna felé, ahol hatalmas nádas található, ez a terület valódi horgászparadicsom.

Egészen a Tábori ágig a Duna parton sétálunk. Korábban itt jelentős vízmennyiség folyt vissza a főmederbe, ezt ma egy széles gát állítja meg. Itt is jól megfigyelhető, hogy a főmeder és a mellékág között 3-4 méteres vízszintkülönbség van. Jelenleg a természet alkalmazkodott a vízhiányhoz, és a zátony teljesen beerdősült. Az alábbi fényképen egy korábbi állapot látható.


Dunaremete, Tábori ág

Tábori ág (korábbi állapot)

Itt egy kicsit körülnézünk, majd visszafelé jövünk egy darabig, azután balra fordulunk, és a Pállfy erdő mellett sétálunk el. Elhaladunk a „Feneketlen tó” mellett, és elérjük a Szt. Kristóf hidat, amelynek vízszállító képességét most növelte meg a Vízügy. Ez is egy népszerű pihenő- és pecázó hely. A műtárgy alvizén pedig megfigyelhető az újra és újra kialakuló kavicszátony. Kicsit lejjebb található a térséget bemutató vízitúra induló állomása, azt is érdemes megtekinteni.


A program tehát Kisbodakon ér véget, ahol a helyi vendéglő-pizzériában lehetne ebédelni, akinek van kedve.
A Kisbodak-Dunaremete között a sofőr transzfert igény szerint megszervezzük.






További tervezett SZITE séták

2023. március 25. Dunasziget Kőhíd, Denkpáli hallépcső
2023. április 28. SZITE közgyűlés Lébény
2023. május 20. Gönyű Mosoni-Duna torkolati műtárgy

  
  
  
  







#61ad02


Forrás : http://www.szite.hu