SZITE séta - Ásványráró
2023.01.16.
SZITE séta - Ásványráró

SZITE séta - Ásványráró, Árvai zárás
2023. január 28. szombat 9:30 óra

találkozó:
Ásványráró autóbusz-forduló
Rákóczi u. 58.




Ismerd és védd meg Szigetközt!

SZITE séta a Szigetközben

Egyesületünk a Szigetköz aktív megismerésére irányuló programot indít: sétát, gyalogtúrát, kirándulásokat szervezünk különböző helyszínekre. Az útvonal megtervezését és a túravezetést Láng Mercédesz tagtársunknak köszönhetjük, aki a Szigetköz kiváló ismerője.

Az első séta:
Ásványráró, az Árvai zárás környezete

találkozó: Ásványráró autóbusz-forduló, Rákóczi u. 58.
időpont: 2023. január 28. szombat délelőtt 9:30 óra.
Innen gyalog 5 perc alatt elérhető a kiindulópont, a Béka-éri szivornyatelep. Ide érkezünk vissza kb. 5 km megtétele után, kb. 2 óra múlva. A mellékelt leírásban a részletek, látnivalók, érdekességek is olvashatók.

Családtagokat, barátokat, kollégákat is bátran lehet hozni, létszámkorlát nincs, jöjjenek minél többen!
Részvételi szándékát kérjük szíveskedjen visszajelezni január 25. szerdáig.
 
Jelentkezését vagy érdeklődését a +36 20 494 2644 telefonszámon várjuk.






Részletesen

Az első SZITE séta egy sokat emlegetett területet keres fel, az Árvai zárás környezetét.

Ásványráró, Árvai zárás



Kiinduló pont: Ásványráró, Béka-éri szivornya. Itt megnézhetjük a gyakorlatban, hogy a hullámtér megemelt vízszintjéből hogyan lehet a vizet pótolni a mentett oldali csatornákba, biztosítva ezzel az öntözési lehetőséget hosszú szakaszon. Sétánk első 500 m-re kissé unalmas, a töltésen haladunk. Bár a mentett oldalon értékes rét található gazdag élővilággal, most nem fogunk megállni rovarokat, lepkéket keresni, mert ebben a hidegben ők is elbújnak. Helyette az Árvai zárás felé folytatjuk utunkat.
Az Árvai zárásnál lép ki a Bagaméri mellékág, Szigetköz egyik legnagyobb mellékága. Az elterelést követően ennek a mellékágnak a felső szakasza folyamatosan feliszapolódott, és 2015-ben, a rehabilitáció megkezdésekor már csak egy nagyon szép kis erdő volt a meder helyén.


Árvai zárás 1992-ben
Árvai zárás 1992-ben



Árvai zárás 2001-ben
Árvai zárás 2001-ben



Árvai zárás 2002-ben
Árvai zárás 2002-ben

A 2002. márciusi árhullámkor már alig szállított vizet, mert az egykori meder helyét olyan hatalmas fák foglalták el. És az erdő csak nőtt és nőtt…



2015-ben került sor a rehabilitációra, az eredmény önmagáért beszél, érdemes megnézni.
Szintén 2015-ben készült el az Ásványi torkolati műtárgy, amely megemelte a vízszinteket az Ásványi ágrendszerben is. Az itt található fenékküszöb hallépcsővel együtt készült el, alatta kikötő található. Ez a hely egyre népszerűbb, legnagyobb meglepetésemre nyáron azt láttam, hogy a hallépcsőt legalább annyi ember használja füdőzésre, mint hal, kiváló jakuzzinak tartják.

Kicsit tovább sétálva megtekinthetünk egy egykori tavat a Gazdák szigetén, ma kiterjedt nádas, fontos élőhely.
Ha még tovább sétálunk, elérjük a SZITE-változat legalsó műtárgyának helyszínét, az 1815-ös folyamkilométer szelvényt.

Visszafelé az Árvai zárást elhagyva a rét felé folytatjuk utunkat. A réten ma is legeltetés folyik, a rét sarkában található egy stég, a kenusok kedvelt kiszálló helye. Strandot is terveztek ide, kérdés, hogy a legeltetés (és az ezzel járó rengeteg bögöly) és a strand hogy fog összeférni? De nincs olyan feladat, amit nem lehet megoldani! Az itt folyó Béka ér partján, ami a horgászok kedvenc helye, indulunk vissza kiinduló pontunkra. Útközben még megnézzük a vízügyes emlékművet.

Akinek van kedve, hazatérés előtt érdemes megkóstolnia Szigetköz (és szerintem az ország) legfinomabb halászlevét az ikonikus helyi halászcsárdában. 




További tervezett SZITE séták

2023. február 25.   Dunaremete kikötő - Szt. Kristóf híd - Tábori ágvéglezárás
2023. március 25.   Kőhíd, Denkpáli hallépcső
2023. április 28.   SZITE közgyűlés Lébény
2023. május 20.   Gönyű Mosoni-Duna torkolati műtárgy






#61ad02


Forrás : http://www.szite.hu