huszonhetedikhuszonnyolcadikhuszonharmadikhuszonnegyedikhuszonötödikhuszonhatodikhuszonegyedikhuszonkettediktizenhetediktizennyolcadik

SZITE séta - Tejfalusziget

2024.01.12.
FacebookTwitterGoogle BookmarksiWIW
Keresés Vissza
SZITE séta - Tejfalusziget

SZITE séta - Tejfaluszigeti mellékág

2024. január 27. szombat 09:30 óra

találkozó:
Doborgazsziget és Tejfalusziget között
a töltéslábnál
Ismerd és védd meg Szigetközt!

SZITE séta a Szigetközben

Egyesületünk a Szigetköz aktív megismerésére irányuló programot indított: sétát, gyalogtúrát, kirándulásokat szervezünk különböző helyszínekre. Az útvonal megtervezését és a túravezetést Láng Mercédesz tagtársunknak köszönhetjük, aki a Szigetköz kiváló ismerője és szakembere.
2023-ban hat sétát sikeresen teljesítettünk, és jól éreztük magunkat. Láng Mercitől
ráadásul nagyon értékes és hasznos információkhoz jutottunk, sok szépet láttunk.


Az idei első séta:

Tejfaluszigeti mellékág

találkozó: Doborgazsziget és Tejfalusziget között a töltéslábnál
időpont: 
2024. január 27. szombat délelőtt 9:30 óra.

útvonal:
Doborgazsziget és Tejfalusziget között a műúton, a nagy kanyarban letérünk a töltés felé vezető útra, a Zalka házi lejáró irányába.
A sétánk a
Zalka háznál indul. Mögötte a Rudi gyepi hallépcső, majd a Szirtl ág mellett haladunk. Elérjük a Csalános mellékágat majd a Szigeti mellékág mellett folytatjuk utunkat. Átmegyünk a Dunakiliti híd alatt, és megnézzük a Sasok rétjét. A Szigeti mellékág mentén folytatjuk, és a töltésre vezető szép úton sétálunk tovább, majd a duzzasztóműhöz vezető útra érünk ki. Kicsivel arrébb visszatérünk a hullámtérre. Itt is gyönyörű erdei séta vár ránk, amíg elérjük a régi homokbányákat, ahol manapság kedvelt motocross terület van a régi Rudi gyöp helyén. Végül szép erdei úton érünk vissza kiindulási pontunkhoz.

A gyalogos útvonal hossza 6–7 km, tervezett időtartam 2,53 óra. A mellékelt leírásban további részletek, látnivalók, érdekességek is olvashatók.

Családtagokat, barátokat, kollégákat is bátran lehet hozni, létszámkorlát nincs, jöjjenek minél többen!
Részvételi szándékát kérjük szíveskedjen visszajelezni legkésőbb január 25-én csütörtökig.
 
Jelentkezését vagy érdeklődését a +36 20 494 2644 telefonszámon várjuk.Részletesen

A Tejfaluszigeti mellékág környezetét fogjuk bejárni.


Az útvonal első részlete


Sétánkat a Zalka háznál kezdjük. Mögötte található a Rudi gyepi hallépcső.Ezt követően a Szirtl ág mellett vezet utunk, ahol több nagyon szép vizes élőhely és rét található.

Elérjük a Csalános mellékágat, majd a Szigeti mellékág mellett folytatjuk utunkat. Ezen a szakaszon csónakáztunk szeptemberben. Most kissé téliesebben néz ki...Átmegyünk a Dunakiliti híd alatt, és megnézzük a ma már csak Sasok rétjének nevezett mezőt. (A névadás eredete: a Dunakiliti duzzasztómű építésének idején a legnagyobb zaj kellős közepén egyszer csak megjelent itt 3 vagy 4 halászsas. A sasok sajnos csak egy telet töltöttek itt.)
Utunkat a Szigeti mellékág mellett folytatjuk, amíg el nem érünk egy töltésre vezető szép sétautat, erre haladunk tovább. A töltésen felmászva a duzzasztóműhöz vezető úthoz érünk ki.A Google térképen csak külön ábrán tudjuk bemutatni a séta második szakaszát:


Az útvonal második részletePár száz métert a töltésen haladunk tovább, aztán az első adandó alkalommal visszatérünk a hullámtérre. Itt szép erdei séta vár ránk, amíg elérjük a régi homokbányákat, ahol ma illegális, de annál inkább használt motocross terület van a régi Rudi gyöp helyén. Régesrégen ez a terület volt a tejfaluszigetiek legeltető helye, de sátorozni is alkalmas volt. Ma azonban már rá se ismerni.Végül egy szép erdei úton érünk vissza kiindulási pontunkhoz.
Az első félév további SZITE séta időpontok

2024. február 24.  
2024. március 23.  
2024. április 20.  
2024. május 10.   SZITE közgyűlés Lébény
2024. május 25.  

- -

  
  
  #61ad02