huszonhetedikhuszonnyolcadikhuszonharmadikhuszonnegyedikhuszonötödikhuszonhatodikhuszonegyedikhuszonkettediktizenhetediktizennyolcadik

SZITE séta - Rajka

2023.11.15.
FacebookTwitterGoogle BookmarksiWIW
Keresés Vissza
SZITE séta - Rajka

SZITE séta - Rajkai ágrendszer

2023. november 25. szombat 09:30 óra

találkozó:
Rajka, a Záperdei zsilipnél






 

Ismerd és védd meg Szigetközt!

SZITE séta a Szigetközben

Egyesületünk a Szigetköz aktív megismerésére irányuló programot indított: sétát, gyalogtúrát, kirándulásokat szervezünk különböző helyszínekre. Az útvonal megtervezését és a túravezetést Láng Mercédesz tagtársunknak köszönhetjük, aki a Szigetköz kiváló ismerője és szakembere.
Januártól szeptemberig az első öt séta sikeres volt, és jól éreztük magunkat. Láng Mercitől
ráadásul nagyon értékes és hasznos információkhoz jutottunk, sok szépet láttunk.


A hatodik séta:

Rajkai ágrendszer

találkozó: a Záperdei zsilipnél
időpont: 2023. 
november 25. szombat délelőtt 9:30 óra.

útvonal: Dunakiliti felől Rajka felé autózva, az Aranykárász kempinghez közeledve, a Mosoni-Duna közúti híd (Vig zsilip) előtt 120 méterrel kell lefordulni jobbra az erdei útra, amíg el nem érjük a Záperdei zsilipet.




A hatodik sétánk a zsiliptől indul, s a töltésen átkelve a Határőrhíd felé vesszük az irányt. A Határőrhíd után a Homoki-mellékág partján folytatjuk utunkat. A mellékág végén megtekinthetjük a „Szigetközi Grand Canyon”-t. Ezt követően már a Duna-parton haladunk, először a „strand”-ra megyünk, majd elérjük a régi határőrépület romjait, az egykori Kacsalábat. A parton sétálunk tovább a Szigetparti bukóig, illetve megnézzük a Szigetparti tavat. Végül egy szép erdei úton sétálunk vissza a Határőrhídhoz, majd pedig a kiindulási pontunkhoz, a zsiliphez.

A gyalogos útvonal hossza 7–8 km, tervezett időtartam 3 óra. A mellékelt leírásban további részletek, látnivalók, érdekességek is olvashatók.

Családtagokat, barátokat, kollégákat is bátran lehet hozni, létszámkorlát nincs, jöjjenek minél többen!
Részvételi szándékát kérjük szíveskedjen visszajelezni legkésőbb november 22-én szerdáig.
 
Jelentkezését vagy érdeklődését a +36 20 494 2644 telefonszámon várjuk.

Részletesen

A hatodik SZITE séta a rajkai ágrendszerbe vezet. A terület maga a korábban tervezett tározótér része volt. Ennek megfelelően több kavicsbányát nyitottak itt, hogy az épülő töltések anyagát biztosítsák. A tározó üzembehelyezésre és elárasztásra készülve, a teljes terület növényzetét is leirtották. A Duna elterelése után azonban az itteni elárasztás is elmaradt, és a ma látható növényzet azóta teljesen magától, természetes módon alakult ki.

Mivel a tározót mégsem helyezték üzembe, gondoskodni kellett a felhagyott bányatavak rehabilitációjáról. Többek között Kertész József tagtársunk és vízügyi szakember munkáját dicséri, hogy ez elkészült. A Mosoni-Dunán érkező vízhozam egy részét felhasználva, ezeket a tavakat felfűzték a Homoki-mellékágra, így biztosítva a szükséges friss vizet. A mellékágnak nemcsak a szükséges mederszélesítése történt meg, hanem több hallépcsőt is kialakítottak. A víz halban gazdag, a horgászok is kedvelik.

A séta




A Záperdei zsiliptől indulunk, s a töltésen átkelve a Határőrhíd felé vesszük az irányt. Régen ez az út biztosította az egykori határőrépület megközelítését, innen a híd neve.





A Határőrhíd után rögtön balra fordulunk, és a Homoki-mellékág partján folytatjuk utunkat.



a Homoki-ág egyik zárása



a Homoki-ág, a mélyben folyó víz


Ezen a szakaszon több kis zárás van, ez az egyik hallépcső a területen. A mellékág végén megtekinthetjük a „Szigetközi Grand Canyon”-t . Itt ugyanis egy dombot kellett átvágni ahhoz, hogy a rendszer működjön, és a víz tovább tudjon folyni. Ezt követően már a Duna-partra vesszük az irányt. Először a „strand”-ra megyünk el. A homokos partot hamar felfedezték az itt élők, kedvelt kiránduló- és fürdőhely lett. Egyébként itt már egészen másképp néz ki a Duna, mint ahogyan az Alsó-Szigetközben. Ennek már olyan Duna formája van: szép széles, méltóságteljes!
Utunkat a Duna-parton folytatjuk, hamarosan elérjük a régi határőrépület romjait, az egykori Kacsalábat. Nem sok maradt belőle.



a strand


az egykori határőrépület maradványai



Továbbra is a Duna-parton sétálunk, egészen a Szigetparti-bukóig.





A Szigetparti-bukó a legfelső. Itt nem rohan a víz annyira, mint a két ezt követő bukón. Ezért a csónakázók kedvelt útvonala vezet erre.



a Szigetparti bukó


a Szigetparti tó


Tovább nem tudunk menni, visszafordulunk és visszafelé még megnézzük a Szigetparti tavat.




Egy szép erdei úton sétálunk vissza a Határőrhídhoz, majd pedig a kiindulási pontunkhoz, a zsiliphez.

- -






  
  
  







#61ad02










Nincs engedélyezve a hozzászólás!