huszonhetedikhuszonnyolcadikhuszonharmadikhuszonnegyedikhuszonötödikhuszonhatodikhuszonegyedikhuszonkettediktizenhetediktizennyolcadik

SZITE séta - Dunasziget

2024.02.12.
FacebookTwitterGoogle BookmarksiWIW
Keresés Vissza
SZITE séta - Dunasziget
SZITE séta - Dunasziget

2024. február 24
. szombat 09:30 óra

találkozó:
Dunasziget, Cikolasziget, a Nagyszigeti focipályánál








Ismerd és védd meg Szigetközt!

SZITE séta a Szigetközben

Egyesületünk a Szigetköz aktív megismerésére irányuló programot indított: sétát, gyalogtúrát, kirándulásokat szervezünk különböző helyszínekre. Az útvonal megtervezését és a túravezetést Láng Mercédesz tagtársunknak köszönhetjük, aki a Szigetköz kiváló ismerője és szakembere.
Januárban már az első sétát sikeresen teljesítettünk, és jól éreztük magunkat. Láng Mercitől
ráadásul nagyon értékes és hasznos információkhoz jutottunk, sok szépet láttunk.


Az idei második séta:

Dunasziget

találkozó: Dunasziget, Cikolasziget, a Nagyszigeti focipályánál
időpont: 2024. február 24. szombat délelőtt 9:30 óra.


Idei második sétánk elején jó minőségű földúton autózunk ki a Duna partra, áthaladva a már tavaly megismert Kőhídon és a Denkpáli műtárgyon (Tempa).




A Barkási híd felé vezető útnál pedig már gyalogosan indulunk tovább. Ezen a túrán a belső hidakat nézzük meg. Először a Barkás ágat keresztezzük, majd a Revolver ág partján sétálunk tovább. Tovább haladunk a Kerekesciglési híd felé, és közben keresztezzük a Jakabi zárást. Visszasétálunk a kiindulási ponthoz, és felfelé haladunk a Duna mellett, aztán betérünk a Frigyes híd felé. A hídon látható a névadó Fekete Frigyes vízügyes szakember emléktáblája. A hídtól végül visszatérünk az autókhoz.

A gyalogos útvonal hossza 5–6 km, tervezett időtartam 2,5–3 óra. A mellékelt leírásban további részletek, látnivalók, érdekességek is olvashatók.

Családtagokat, barátokat, kollégákat is bátran lehet hozni, létszámkorlát nincs, jöjjenek minél többen!
Részvételi szándékát kérjük szíveskedjen visszajelezni legkésőbb február 22-én csütörtökig.
 
Jelentkezését vagy érdeklődését a +36 20 494 2644 telefonszámon várjuk.


Részletesen

A Dunaszigeti túrán a belső hidakat fogjuk megnézni. A terület erdészeti művelése miatt ezeknek a hidaknak fontos szerepe van. A kitermelt fa kiszállítását már nem lehet komppal megoldani, hiszen ezt a közlekedést a vízszinttartás miatt szükséges zárások ellehetetlenítették. Mondani sem kell, hogy a természetvédelem nem boldog, hogy a féltett belső szigetek így mindenki által látogathatóvá lettek. Végül egy egyezség születetett: a hidak mellett található egy, az árvizek biztonságosabb levezetését szolgáló bukó is. Ennek koronaszintje úgy van meghatározva, hogy kisvizes időszakban (tehát télen, amikor a fakitermelések folynak és a szállítás kulcsfontosságú) még éppen átjárható, vegetációs időszakban azonban már bukik, víz alá kerül, tehát nem átjárható, az élővilág zavartalansága biztosított. Tehát ezeket a területeket száraz lábbal csak most, a téli időszakban lehet megnézni.



A séta tervezett útvonala


Először a Barkás ágat keresztezzük, majd a Revolver ág partján sétálunk tovább. (Hogy honnan kaphatta ezt a nevet?!)


Revolver ág


Elérjük a Barkási hidat.


Barkási híd felvíz



Barkási híd alvíz


Tovább haladunk a Kerekesciglési híd felé, de nem teljesen zavartalanul. Keresztezzük ugyanis a Jakabi zárást, ami egy kicsit még most, télen is folyik. Bakancsban simán meglábalható, de aki úgy gondolja, a köveken átugrálva tud tovább jönni.


Jakabi zárás


Jakabi zárás


Jakabi zárás


Innen már nincs messze a Kerekesciglési híd.


Kerekesciglési híd felvíz


Kerekesciglési híd alvíz


A hídon túl már sártengerré változott a fakitermelés miatt. Amúgy sem juthatnánk messzire, mert a Madári zárás már száraz lábbal nem átjárható.
Visszasétálunk a kiindulási ponthoz, majd onnan felfelé haladunk a Duna mellett 1 km hosszban, aztán betérünk a Frigyes híd felé.
A hidat Fekete Frigyes vízügyes szakemberről nevezték el, aki nagyon sokat és jól dolgozott annak idején a Szigetközi Vízpótló Rendszeren. 


Frigyes híd és az emléktábla


Frigyes híd


Frigyes híd


A Frigyes hídon túl van Vörösfüzes, egy hatalmas sziget, ahol szintén fakitermelés lehet valahol, mert nagyon mély, munkagépekre utaló csapák vannak. Sajnos körsétára alkalmas útvonal nincs, csak célirányos erdészeti feltáróutak. Nyáron ez a terület sem közelíthető meg.
A Frigyes híd megtekintése után visszatérünk az autókhoz.

Akinek még kedve tartja, azzal lemegyünk a Duna partra. A régi Duna mederbe vezet az utunk a széles, ma már rétekkel-erdőkkel borított zátonyon. Ez kb. 2 km-es séta.






A Duna medre.


Hazafelé autózva pedig megállhatunk újra megnézni a Denkpáli hallépcsőt, majd kicsit tovább a Kőhidat.




Az első félév további SZITE séta időpontok

2024. március 23.  
2024. április 20.  
2024. május 10.   SZITE közgyűlés Lébény
2024. május 25.  

- -





  
  
  







#61ad02














Nincs engedélyezve a hozzászólás!