huszonhetedikhuszonnyolcadikhuszonharmadikhuszonnegyedikhuszonötödikhuszonhatodikhuszonegyedikhuszonkettediktizenhetediktizennyolcadik

SZITE séta - Ásványráró

2024.03.14.
FacebookTwitterGoogle BookmarksiWIW
Nyomtatás Keresés Vissza
SZITE séta - Ásványráró
SZITE séta - Ásványráró, Ásványi ágrendszer

2024. március 23. szombat 09:30 óra

találkozó:
Ásványráró autóbusz-forduló
Rákóczi u. 58.


Ismerd és védd meg Szigetközt!

SZITE séta a Szigetközben

Egyesületünk a Szigetköz aktív megismerésére irányuló programot indított: sétát, gyalogtúrát, kirándulásokat szervezünk különböző helyszínekre. Az útvonal megtervezését és a túravezetést Láng Mercédesz tagtársunknak köszönhetjük, aki a Szigetköz kiváló ismerője és szakembere.
Évelején az első két sétát sikeresen teljesítettünk, és jól éreztük magunkat. Láng Mercitől
ráadásul nagyon értékes és hasznos információkhoz jutottunk, sok szépet láttunk.


Az idei harmadik séta:

Ásványráró

találkozó: Ásványráró autóbusz-forduló, Rákóczi u. 58.
időpont: 2024. március 23. szombat délelőtt 9:30 óra.


Idei harmadik sétánk elején közösen autózunk ki a töltés mellé, ahol leparkolunk, és gyalogosan folytatjuk. A töltésen túl elérjük a Kis Halrekesztő ágat. A hídon áthaladva, pár száz méter után már a Nagy Halrekesztő ág mellett vezet utunk. Átvágva az erdőn érjük el a Halrekesztő zárást. A záráson átkelünk, majd jobbra a Halrekesztő ág partján érjük el a Pókmacskási zárást.
Egy darabon vissza sétálunk, és az erdészeti úton elérjük a Farkaslyuki csatornát. Balra tovább haladunk a csatorna parton. Elérjük a Tölgyes pihenőt, majd egy kitérőt teszünk az Újszigeti Duna-ág felé. Innen visszafordulunk a Tölgyes pihenőhöz, és a Halrekesztő záráson keresztül visszasétálunk a kiindulási pontunkhoz.

A gyalogos útvonal hossza 7–8 km, tervezett időtartam 2,5–3 óra. A mellékelt leírásban további részletek, látnivalók, érdekességek is olvashatók.

Családtagokat, barátokat, kollégákat is bátran lehet hozni, létszámkorlát nincs, jöjjenek minél többen!
Részvételi szándékát kérjük szíveskedjen visszajelezni legkésőbb március 21-én csütörtökig.
 
Jelentkezését vagy érdeklődését a +36 20 494 2644 telefonszámon várjuk.

Részletesen

Ezen a túrán az Ásványi ágrendszert fogjuk megnézni.


A séta tervezett útvonala (csak vázlatosan, mert ennél több kitérőt is teszünk)


A töltésen áthaladva hamarosan elérjük a Kis Halrekesztő ágat.


Kis Halrekesztő ág a hídról nézve


Nagy Halrekesztő ág

A hídon áthaladva pár száz méter után már a vízparton is vagyunk, a Nagy Halrekesztő ág mellett vezet utunk. Átvágva az erdőn érjük el a Halrekesztő zárást.Halrekesztő zárás, felvíz


Halrekesztő zárás, alvízA záráson áthaladva jobbra fordulunk, és a Halrekesztő ág partján érjük el a Pókmacskási zárást.


Halrekesztő partján


Halrekesztő partján


Pókmacskási zárás, alviz


Pókmacskási zárás, felviz


Az Ásványi ágrendszer vízpótlása előtt ez a zárás tartotta több méter magasan a vizet, ezen bukott át a még nem rehabilitált területre. A kirándulók szerették, jó volt a zuhatag alá beülni, akkor ez volt a helyi jakuzzi. (Ezt váltotta ki aztán a hallépcső az ásványi ágvégben.) Jelenleg már minimális a vízszintkülönbség, mivel a zárást megnyitották a vizügyisek.


Hód persze mindenhol van, és egyre öntudatosabbak. Az alábbi fénykép a Pókmacskási zárás mellett készült. A hódrágás jól látható, de szerencsére nem a hód nyert…


Hódrágta fa


Egy darabon visszasétálunk, aztán jobbra fordulunk, és az erdészeti úton elérjük a Farkaslyuki csatornát. Balra fordulunk, és egy jó erdészeti úton haladunk a csatorna parton. Elérjük a Tölgyes pihenőt, ahol meg is pihenhetünk, majd egy kitérőt teszünk az Újszigeti Duna-ág felé, tovább haladva a csatorna parton.


Tölgyes pihenő


Újszigeti mellékág


Újszigeti mellékágVisszafordulunk a Tölgyes pihenőhöz, és a Halrekesztő záráson keresztül visszasétálunk a kiindulási pontunkhoz
Az első félév további SZITE séta időpontok

2024. április 20.  
2024. május 10.   SZITE közgyűlés Lébény
2024. május 25.  

- -

  
  
  #61ad02
Nincs engedélyezve a hozzászólás!