huszonhetedikhuszonnyolcadikhuszonharmadikhuszonnegyedikhuszonötödikhuszonhatodikhuszonegyedikhuszonkettediktizenhetediktizennyolcadik

SZITE séta - Ásványráró élmények

2023.01.28.
FacebookTwitterGoogle BookmarksiWIW
Keresés Vissza
SZITE séta - Ásványráró élmények
SZITE séta - Ásványráró, Árvai zárás
2023. január 28. szombat

Élménybeszámoló
és kedvcsináló






SZITE séta a Szigetközben

Az első séta:
Ásványráró, az Árvai zárás környezete

Az első SZITE séta alkalmával ellátogattunk Ásványráróra. A faluból a Béka-éri szivornyához mentünk, ahol megnéztük, hogy a hullámtér megemelt vízszintjéből hogyan lehet a töltésen keresztül a vizet pótolni a mentett oldali csatornákba, ezzel biztosítva az öntözési lehetőséget hosszú szakaszon.

Azután az Árvai zárás felé folytattuk utunkat. Itt lép ki a Bagaméri mellékág, Szigetköz egyik legnagyobb mellékága. Az elsüllyedt egykori betonhajó "kéményei" éppencsak kiládszódtak a vízből.
2015-ben került sor a rehabilitációra, és a vízpótló rendszer részeként készült el az Ásványi torkolati műtárgy, amely megemelte a vízszinteket az Ásványi ágrendszerben is. Az itt található fenékküszöb hallépcsővel együtt készült el, alatta pedig hajókikötő található.

Kicsit tovább sétálva megtekintettük az egykori tavat a Gazdák szigetén, amelyet kiterjedt nádas borít, és fontos élőhely.
Ezután még tovább sétálva, elértük a SZITE-változat legalsó műtárgyának helyszínét, az 1815-ös folyamkilométer szelvényt.

Visszafelé jövet az Árvai zárást elhagyva a rét felé haladtunk. A rétet manapság is legeltetésre használják, a rét felső sarkában pedig látható egy stég a kenusok részére.
A rét szélén az itt folyó Béka ér partján útközben megnéztük a vízügyes emlékművet. Ezután visszatértünk a szivornya telephez, és ezzel végetért a 6-7 km hoszú sétánk.

   

További fénykép felvételek megtekinthetőek a Galériában.  LINK




Fotók: László Dzsenifer
Video: Tóth Tamás





További tervezett SZITE séták

2023. február 25. Dunaremete kikötő - Szt. Kristóf híd - Tábori ágvéglezárás
2023. március 25. Dunasziget Kőhíd, Denkpáli hallépcső
2023. április 28. SZITE közgyűlés Lébény
2023. május 20. Gönyű Mosoni-Duna torkolati műtárgy

  
  
  
  






#61ad02




Nincs engedélyezve a hozzászólás!